Betta splendens

siamesisk kampfisk Betta splendens

Yngel-akvariet

Bilde fra Wikimedia Commons. Javamose kan danne gode gjemmesteder for yngel.
Javamose kan danne gode gjemmesteder for yngel.
Bilde fra Wikimedia Commons

Det er vanligvis nødvendig å ha varmekolbe og termometer i yngel-akvariet.

Helst bør du ikke ha grus i bunnen. Grus gjør det vanskeligere for hannen å plukke opp egg, og vanskeligere for deg å rengjøre akvariet. Hvis du fôrer med mikroorm eller annet synkende fôr, vil grusen hindre yngelen i å finne alt.

Det kan være greit å ha noen flyteplanter eller lignende (ikke for mye) som yngelen kan gjemme seg mellom.

Noen akvarister bruker heller javamose som gjemmested for hunnkampfisken og senere for yngelen. Javamose går også for å være gunstig for infusorie-veksten.

Filter

Når det gjelder filteret, er det første man må tenke på om yngelen kan bli sugd inn. Mange vannpumpedrevne filter suger så kraftig at de er ubrukelige i yngelakvarier. Det kan være best å bruke et luftdrevet filter. Dette krever en liten kompressor, en slange, en luftstein og et filterhus. Dette bør du kunne få for noen få hundrelapper.

Styrken på pumpen/luftstrømmen må uansett være justerbar av hensyn til faren for å ødelegge skumredet eller suge inn yngel. En nylonstrømpe eller lignende utenpå vanninntaket kan hjelpe. Man kan også få kjøpt akvariefiltre med åpen skumgummisvamp. Disse suger inn vann over et så stort areal at sugekraften ikke klarer å holde fast en sprellende yngel.

Det lar seg også gjøre å drette opp yngel uten filter, men dette krever mye hyppigere skifte av vann.

Vannet

Man bør bruke samme akvarium til lek som man bruker til oppdrett. Yngel har ikke spesielt godt av å bli flyttet (skjønt mange akvarister er uenige i den påstanden). Ikke fôr foreldrene mens de er i leke-akvariet. De tåler noen dager uten, og de leker bedre uten forstyrrelser. Slik unngår man også at foreldrene forurenser vannet for yngelen.

Etter at eggene er lagt, bør man ikke skifte vann før ca en uke etter klekking. Når man begynner å skifte vann, er det viktig å skifte lite av gangen, og heller skifte vann oftere. Nytt vann må gjennomluftes godt (for å bli kvitt klor), og tempereres så yngelen slipper å få temperatursjokk. Mål gjerne vannet, både i kranen og i yngelakvariet.

Når du suger ut vann med hevert, er det lett å få med seg yngel som ligger mellom rusket på bunnen. Plukk dem forsiktig tilbake i yngelakvariet med en plastskje eller lignende.