Betta splendens

siamesisk kampfisk Betta splendens

Bilde fra Wikimedia Commons. Et vanlig hjemmeakvarium
Et vanlig hjemmeakvarium
Bilde fra Wikimedia Commons

Akvariet

Selve akvariet, den firkantede glasstanken, er en av de viktigste investeringene du gjør når du begynner med denne hobbyen. Det burde kanskje være selvsagt, men det er rart med det. Mange som starter opp sitt første kar bruker mer tid til å tenke på hvilke fisk og planter, hvilket elektrisk utstyr og hvilken grus de skal ha oppi akvariet, enn på hvordan selve karet skal være og hvordan det skal plasseres.

Det meste av utstyr og innredning kan enkelt skiftes ut hvis det viser seg å ikke passe. Det krever større anstrengelser for å flytte eller bytte ut et akvarium som i utgangspunktet er fullt av vann, fisk og planter.

Størrelse

Jo større akvariet er, desto bedre. Hvis du har ett akvarium på 40 liter og ett på 150 liter, vil du snart se at det største er lettest å vedlikeholde og holde rent. (Selv hadde jeg den siste kampfisken min i et 375-liters akvarium sammen med noen andre fisk og rikelig med planter, og jeg tror han syntes det var akkurat passe stort.)

Vannverdiene kan bli veldig ustabile i små akvarier. Dette er stressende for fisk, planter og den livsnødvendige bakteriefloraen i akvariet. Kriser utvikler seg gjerne fortere også. Historien om den uerfarne akvaristen som får panikk når han ser at det er noe galt med noen av fiskene, og som gjør vondt verre i forsøket på å redde dem, høres stadig i nye varianter.

Et stort akvarium kan selvfølgelig ikke redde deg fra alle nybegynnerfeil, men det kan gi deg dyrebar tid til å tenke deg om eller spørre noen om hjelp, i tilfelle ting kommer ut av balanse i akvariet ditt.

For nybegynneren er det derfor best å starte med et akvarium på minst 80 liter (og gjerne mer), for å ikke gjøre det unødvendig problematisk å opprettholde et miljø som fisken kan trives i. Hvis kampfisk er den eneste fisken du skal ha, kan et mindre akvarium passe bedre, men gå helst aldri under 30 liter. Husk også at et så lite akvarium er mye mindre stabilt enn et større akvarium.

Mange har skrevet i gjesteboka mi og spurt hvorfor kampfisken deres har blitt syk. En del av disse har hatt kampfisken sin i beholdere på mindre enn 20 liter, noe som også kan være en del av svaret på spørsmålet deres.

Gullfiskbolle

Gullfiskboller er en gammel design som kanskje ser bra ut på hylla, men som ikke egner seg like godt til praktisk bruk. Hvis man fyller bolla helt opp for å gi fisken mest mulig vann å leve i, blir vannoverflaten mindre. Det gjør at det lett kan bli for lite oksygen for fiskene.

Bilde fra Wikimedia Commons. En kampfisk kan klare seg med svært lite vann, men det er ikke tilrådelig i det lange løp.
En kampfisk kan klare seg med svært lite vann, men det er ikke tilrådelig i det lange løp.
Bilde fra Wikimedia Commons

Hvis man fyller bolla bare halvveis opp, blir overflaten større, men vannmengden blir også halvert. Dette er et problem, sett i lys av at de fleste gullfiskboller i utgangspunktet er for små til å kunne være gode hjem for fisk.

Det er også vanskelig å se fisken ordentlig når den er i en bolle, fordi den buede overflaten forvrenger lyset.

Mange av dem som har kampfisk i bolle, klager over at kampfisken er passiv. Den bare ligger der og gjør aldri noe. Jeg syns ikke det er så rart. Hvis man oppbevarer kampfisken sin som en grønnsak, oppfører den seg som en grønnsak. Det er selvfølgelig ikke spesielt spennende for noen parter.

Hvis man derimot gir den litt mer plass å leve på, vil den også bli mer levende, trives bedre, og bli mer interessant å følge med på. Som forbruker får du mer igjen for pengene, samtidig som kampfisken får et bedre liv.

Når et lite akvarium gjerne koster mindre enn en bolle, og når man tar i betraktning at alger er mye vanskeligere å fjerne fra en buet overflate enn fra en rett, blir det vanskelig å se noen gode grunner til å velge en bolle fremfor akvarium. Hvis man syns bollene ser pene ut, kan man jo for eksempel plante blomster i dem.

Hvis man insisterer på å ha kampfisken sin i en bolle, må man i det minste forsikre seg om at bolla står et sted der temperaturen aldri når under 20 grader Celsius. Hvis rommet kan bli kaldere, må man ha en varmekolbe i bolla, eller bytte kampfisken ut med en fisk som tåler kaldere vann (men ikke gullfisk, det er en av de artene som passer dårligst i bolle).

Hvis man fyller bolla cirka to tredjedeler opp, oppnår man et kompromiss mellom behovet for mest mulig vann og behovet for størst mulig overflate. Man kan lage seg et lokk av for eksempel plexiglass hvis man ønsker at kampfisken skal få varm og fuktig luft å puste i.

Delvannskifte bør foretas minst en gang i uken. Sjekk at det nye vannet har riktig temperatur før det has i bolla; Kampfisk er følsomme for temperatursvingninger.

Ramme eller helglass?

Mange vordende akvarieeiere lurer på hva som er best av rammeakvarier og helglassakvarier. Det er det samme hva du velger. Begge deler henger like godt sammen. Sprekker det så sprekker det. Du bør uansett ha vannskadeforsikringen i orden. Den er rimeligere enn du tror.

De fleste syns helglassakvarier er penest å se på.

Hvis du passer på å sette akvariet opp helt vannrett, og uten vridninger i underlaget, bør det gå bra. Hvis du velger helglassakvarium, er det en fordel med et liggeunderlag, en isoporplate eller lignende under glassbunnen for å fordele trykket bedre. Vær nøye med å fjerne urenheter under glassbunnen før du setter akvariet på plass.

Dekkglass

Kampfisk krever et akvarium med dekkglass eller tett lystopp.

Dekkglass er glassplater som ligger over akvariet og hindrer fisken i å hoppe ut. De holder også luften over vannet varm og fuktig, perfekt for kampfisk.

Noen akvarier har tett lokk (lystopp) uten dekkglass. Så lenge toppen stopper hoppende kropper, og holder på luftfuktigheten, trenger man ikke ekstra dekkglass.

Oppdrettskar

Mange som driver med oppdrett har huset sitt fullt av små bokser på to liter som det svømmer kampfisk i. Med flere hundre aggressive krigere i huset, nytter det ikke å skaffe «ordentlig» akvarieplass til alle.

Før du begynner å putte kampfisk eller -yngel i bittesmå beholdere, bør du selvsagt sette deg godt inn i fiskenes behov, og du bør også være forberedt på å skifte vann på samtlige beholdere flere ganger i uken. Dette må gjøres hver uke i flere måneder. Gjør gjerne et lite overslag over antall arbeidstimer før du begynner.