Betta splendens

siamesisk kampfisk Betta splendens

Plassering

Bilde fra Wikimedia Commons. Å bygge akvariet inn i veggen kan være en god løsning.
Å bygge akvariet inn i veggen kan være en god løsning.
Bilde fra Wikimedia Commons

Å la akvariet stå rett på gulvet er ofte en dårlig idé. Du kan få problemer med å tappe ut vann. Akvarier som veier mindre enn deg går det an å sette oppå et stødig møbel som du tester med din egen kroppsvekt.

For større akvarier bør man helst ha et stativ eller møbel som er laget for formålet. Det kan være en ide å sjekke hva forsikringsselskapet mener om saken.

Hvis direkte sollys når akvariet, vil mye av fritiden din gå med til å fjerne alger. Gutterommet til 7-åringen er heller ikke alltid en ideell plass. Helst ikke sett akvariet i gangen heller; Omgivelsene bør ikke være for stressende for fisken.

Akvariet bør stå et rolig, men godt synlig sted hvor det kan betraktes i stillhet når det faller seg sånn. Hvis du setter det et sted du må oppsøke, vil det over tid ikke få den oppmerksomheten det fortjener. Hvis du setter det et sted hvor mennesker og dyr raser forbi dagen lang, vil det aldri falle til ro og vise seg fra sin beste side som en dynamisk, levende og fascinerende undervannsverden i miniatyr.

Fisk blir stresset hvis mennesker stresser rundt dem, og kampfisk er solitære skapninger som trives best med å rolige omgivelser. Stua eller soverommet er bra. Dette er vanligvis rolige rom der man oppholder seg en del, så man får sjansen til å nyte synet av fiskene i ro og fred. Hvis du plasserer akvariet på soverommet, tenk også på din egen ro; Pumper bråker. Er du av dem som må ha absolutt stillhet når du skal sove, eller får duringen av pumpen deg bare til å sove enda bedre?

Kjøkkenet kan brukes, men det blir noen flere hygiene-hensyn å ta, og jeg tenker da spesielt på hva vi utsetter fiskene våre for.

Noen har akvarium på badet. Så lenge man passer på at akvariet aldri blir utsatt for rengjøringsmidler eller kosmetiske produkter, er det ingenting i veien for å sette det her. Da kan man dessuten søle så mye man vil når man bytter vann.