Betta splendens

siamesisk kampfisk Betta splendens

Bilde fra Wikimedia Commons. Å skifte vann kan være slitsomt hvis man ikke tilrettelegger det litt.
Å skifte vann kan være slitsomt hvis man ikke tilrettelegger det litt.
Bilde fra Wikimedia Commons

Vannskifte

Jo oftere man skifter vann i akvariet, jo bedre er det. Det ultimate er et system der vann kontinuerlig blir byttet ut, men dette blir for komplisert eller dyrt for de fleste.

En grei tommelfingerregel er å skifte en tredjedel av vannet i akvariet hver uke.

Å skifte for mye vann av gangen altfor ofte kan virke dårlig inn på akvariet. Hvis du skifter 80 % av vannet hver dag, forstyrrer du trolig fiskene.

Er det mye klor (wp) i kranvannet ditt, bør du vurdere å mellomlagre vannet i et døgn før du har det oppi akvariet. Klor irriterer fiskenes hud og gjeller.

Slamfjerning

Når du tar ut vann av akvariet, er det en god ide å fjerne bunnslam samtidig. Dette gjøres ved å feste en såkalt slamklokke på enden av hevert-slangen som du bruker for å få ut vannet.

Beveg slamklokken over bunnen og rot litt i bunnlaget med den for å løsne på avfallet. En slamklokke får du kjøpt i akvariebutikken, eller du kan lage den selv for en tidel av prisen.

Ikke fjern slam samme dag som du renser filteret. Da risikerer du å renske ut for mange av de gode bakteriene slik at akvariet må gjennom en ny oppstart-syklus.

Kampfisk i bolle

Hvis du har kampfisken i «gullfiskbolle», bør du bytte minst en tredel av vannet, 2-3 ganger i uken eller hver dag. I en bolle uten filter er det uansett ikke særlig mye grunnlag for bakterier, så det er lite vits i å prøve å ta vare på dem. Pass på at temperaturen i akvariet ikke svinger for mye når du har i nytt vann.