Betta splendens

siamesisk kampfisk Betta splendens

Bilde fra Wikimedia Commons. Feng shui.
Feng shui.
Bilde fra Wikimedia Commons

Feng shui

Jeg kan ikke mye om Feng shui. Jeg vet dog at det er en velprøvd måte å plassere saker og ting på, og at det også er skrevet utrolig mye tull om det. Jeg videreformidler herved noe av det til dere, rimelig ukritisk. Kanskje det finnes en dråpe visdom blandet inn her et sted. Mine egne kommentarer står i parentes. Velbekomme. :)

Plassering

Det er dårlig feng shui å plassere akvariet på badet. (Såpesprøyt fra dusjen er nok ikke helt bra. Sluk i gulvet kan derimot være en fordel.) Plasser heller ikke akvariet på kjøkkenet; det er i ildens og vedens sfære, og vann-elementet vil kvele din velstand. (Dessuten vil du ikke ha stekeos og fett ut over glasset.)

For å øke din velstand; sett akvariet i øst eller sørøst. (Særlig hvis du lever av å dyrke alger.) For status og berømmelse; sør. (For å få et oppslag i lokalavisa om algeoppdrettet ditt?) For harmoni og ro i hjemmet; øst. (Særlig hvis du vandrer mye rundt foran akvariet på formiddagen. Mange fisk, f.eks. ciklider som diskus og skalare, blir nemlig skremt hvis det kommer en stor svart skygge mellom akvariet og sola. Kampfisk bryr seg vanligvis ikke fullt så mye.) For framgang på arbeidsfronten og i forretninger; nord. (For da får du tid til å gjøre andre ting enn å skrape alger.)

Befiskning

Man bør ha et oddetall fisk, eller noe som er delelig på ni. Dette representerer yang-energi. (Stimfisk liker å være mange sammen, så 9 er et greit tall. Kampfisk derimot? Vel. Én er også et oddetall.)

Ikke-ting

Man skal ifølge feng shui ikke bli trist hvis en fisk dør. Det betyr ifølge feng shui at den har absorbert noe negativt som ellers ville tilfalt deg. (I gamle dager hadde man andre standarder for dyrevelferd.)

Vær rask med å få tak i en ny fisk for å opprettholde beskyttelsen. (Helt uenig. Vær rask med å måle vannverdiene for å være sikker på at det ikke har dannet seg gift (f.eks. ammonium eller nitritt) i akvariet som kan ta livet av de andre fiskene. Vent med å kjøpe ny fisk til du er sikker på at alt er i orden.)

Ikke plasser akvariet så det vender mot et soverom eller bad. (Akvariepumper som bråker er irriterende om natta - hold det unna soverommet.) Dette regnes som uheldig og kan resultere i tap av velstand. (Eller søvn.)

Ikke heng bilder av familiemedlemmer, spesielt avdøde, på veggen over akvariet. (Vanndamp og -sprut er ikke bra for bilder.)